Marije: “Ik probeer het gewoon. Ik red geen levens zeg ik altijd maar.”

Interview Marije Timmerman

Welkom bij Merel’s Sit Back Talks. Vandaag ben ik in gesprek met Marije Timmerman. Marije is coach voor ondernemers en professionals in het bedrijfsleven. Zij helpt bij zowel persoonlijke als loopbaanvraagstukken. En samen met partner in crime Femke Akkerman organiseert zij masterclasses over hoe je beter zichtbaar kan worden met video. 

Wij gaan in gesprek over ondernemen in een druk landschap, de mindset waardoor je nooit meer faalt en de balans tussen werken vanuit flow versus strategie. Here we go!

Gelijk met de deur in huis. Waarom gaat je hart uit naar coaching?

Coachen is echt zo’n onwijs mooi vak. Het gaat echt ergens over. Dat vind ik heel leuk. Je krijgt een inkijkje in iemands gedachten en gevoelens en dat is sowieso ook wel heel bijzonder om dat te krijgen. En ook heel interessant.

En het is mooi om daar iets in te kunnen doen om iemand daar dus in te helpen.

Want jij zegt ook: de beste versie van jezelf zijn, dat zie ik ook terug in de verschillende dingen die je doet. Dus eigenlijk zeg je ook: ik doe dat in bedrijven. Ik doe dat een-op-een. Ik doe dat in de masterclass door middel van video.

Hoe bepaal jij die richting? Hoe zorg jij ervoor dat je focus hebt en houdt?

Ik probeer dat inderdaad ook wel zo simpel mogelijk te houden. Ondanks dat ik bijvoorbeeld nu 1-op-1 coaching heb en coaching bij bedrijven en de masterclass.

“Dus daar ben ik ook continue mee bezig van: how to keep it simple. En ga er niet van alles bij halen zeg maar.”

En wat zijn dan criteria daarin? Oké, hoe hou ik het nou simpel? Bijvoorbeeld die masterclass is denk ik een mooi voorbeeld. Je bent dat opgestart. Jullie hadden het er misschien over en toen is dat van de grond gekomen. Hoe kies je dan of wat zijn dan de vragen die je jezelf stelt dat je zegt: ik ga dit doen.

Past dit inderdaad bij de doelgroep die ik graag aanspreek? Dus ondernemers en professionals. Zijn het inderdaad vraagstukken waar zij tegen aan lopen? En heel eerlijk, was het ook gewoon een experiment. En leuk om dit eens een keer te gaan doen.

Ik ben ook heel erg voor dingen proberen. Dus ik heb daar natuurlijk ook zeker wel over nagedacht en aan de andere kant dat ook weer los gelaten door het gewoon als experiment te zien.

Kijk, het is iets extra’s dat ik aanbied. Het past ook helemaal bij. Ik kom ook mensen in mijn praktijk tegen die schroom voelen om meer zichtbaar te zijn binnen hun werk of op social media bijvoorbeeld. Dat is ook wel iets dat bij heel veel mensen speelt zeg maar. Dus daar sluit het wel weer op aan.

Want je ziet aan de ene kant dus iets bij jouw doelgroep gebeuren. Ondernemers en professionals. En jouw criterium is dat ze wel ambitieus zijn daarin. Dat ze zichzelf willen ontwikkelen, dat ze een stap verder willen gaan. En jij zegt: ik zie daar een behoefte in en vervolgens ben ik daarop ingesprongen.

Hou jij daarin ook rekening met jouw eigen ondernemersdoelen bijvoorbeeld? Dus een omzetdoel of een stip op de horizon die jij hebt gezet?

Jazeker, want één van mijn doelen is ook om meer zichtbaar te zijn met mijn coachbedrijf. En kijk, dit is natuurlijk ook – dat hoorde ik jou ook net zegggen: we hebben het goed gepromoot. Dus ja, wij zijn daar ook lekker zichtbaar mee geweest. En dat helpt mijn bedrijf ook weer verder.

Ja precies, dus dat helpt daarin ook weer. Jij zegt net één van mijn doelen is ook wel zichtbaarder worden. Wat is die stip op de horizon waar jij naar op weg bent? 

Ja, ik heb natuurlijk het strategietraject bij jou gevolgd en daar hebben we dat ook bepaald eigenlijk. Waar ik trouwens heel veel aan heb gehad.

Thanks!

En echt mijn stip op de horizon. Waar ik over nou ja, 10 jaar naartoe wil werken. Dat is dat ik een -zo zie ik het nu voor me- een soort platform voor persoonlijke ontwikkeling heb opgezet.

Waar mensen dus coaching kunnen krijgen of training kunnen volgen of cursussen kunnen doen. Zeker ook het 1-op-1 coaching dat wil ik zeker daarin verwerken, Maar ik wil ook wel zoveel mogelijk mensen helpen. En ja, er zit natuurlijk ook een grens aan mijn tijd.

Dus ja, dat zie ik wel voor me, dat ik misschien groepscoaching ofzo , ook daarin meer mensen kan gaan helpen en inspireren. Dus het zal ook met gratis content zijn en.. Ja, heel divers. Dat je het ook een beetje laagdrempelig maakt.

Ik vind dat wel echt wel een rode lijn door wat jij doet die persoonlijke ontwikkeling. Jouw eigen drijfveer daarin om jezelf te ontwikkelen en ook te experimenteren en weer te leren. Maar anderzijds ook om dat dus mee te geven aan anderen.

En toen wij het erover hadden had jij het op een gegeven moment over – je had het nog helemaal niet superscherp denk ik  – Maar je had het over een platform waarvan je zei: Ik wil dat mensen daar naartoe kunnen en dat ze daar nou ja, inderdaad zo mee aan de slag kunnen. Dus dat het niet meer zo’n megadrempel wordt van je moet helemaal naar een coach. En de drempel die mensen daar zelf natuurlijk in ervaren. Want dat hoeft natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo te zijn.

Het stuk daar omheen en hoe dat er exact uit gaat zien. Nou, misschien ben je daar inmiddels verder mee, maar dat wist je eigenlijk nog helemaal niet. Maar je zei: er moet een soort van platform komen waar je dat kan doen. Ik weet niet of je daar iets over wil vertellen hoe dat op een gegeven moment is opgekomen?

Nou ja, zonder dat je dat eigenlijk superhelder hebt, werk je daar wel naartoe. Is dat iets wat je meeneemt nog?

Toen wij het er inderdaad over hadden toen wist ik helemaal niet zo goed wat ik over misschien 5 of 10 jaar wilde doen. Dus ik had wel een heel duidelijk een plan gemaakt voor het komende jaar en wat ik daarin wilde bereiken. Maar ik had helemaal niet verder gekeken wat ik dan eigenlijk zag als het grotere doel.

“Ik had wel een heel duidelijk een plan voor het komende jaar. Maar helemaal niet verder gekeken wat ik dan eigenlijk zag als het grotere doel.”

En nu ik dat weet, ik heb dat, we hebben dat ook opgeknipt in wat grotere blokken op een soort ladder waar je naartoe werkt. En die heb ik nog steeds, die hangt bij mij thuis dan naast mijn bureau zeg maar. Dus ik kijk daar nu naartoe. En af en toe kijk ik daar wel naar en dan zie ik die stappen dus voor me.

Dus de volgende stap is echt een community bouwen. En dan is het misschien weer als spreker op events komen. En zo werk ik wel naar dat doel toe. Ik ben er niet op dagelijkse basis ofzo mee bezig. Maar het is af en toe wel goed om dat eventjes zo te bekijken. Het helpt echt met focus ook weer.

Ja. Om niet te veel af te dwalen en te denken: o ja, hier was ik mee bezig.

Ja, klopt.

En als het gaat over strategische keuzes, jij werkt meer ook vanuit flow.  Aan de ene kant maak je echt een duidelijke strategie. Aan de andere kant zeg je ook, ik kijk ook heel veel vanuit experimenten. Ik denk dat het een klein beetje te maken heeft met jouw scrum-achtergrond.

Hoe zie jij die verhouding? Dus aan de ene kant heb je het plan en de strategie en de dingen waar je naartoe werkt. En aan de andere kant heb je experimenten die je doet om te kijken wat werkt? 

Dat vind ik inderdaad wel een lastige hoor om die focus daarin te behouden. Want ik heb voor mijzelf wel een focus in dat ik bijvoorbeeld.. Nou, mijn aandacht wil ik bij Linkedin  hebben en de website en e-mailadressen verzamelen en dat soort dingen. Dat zijn dan drie duidelijke dingen. En ja, blogs schrijven, daar geloof ik heel erg in.

“Ik word dan ook wel weer verleid: Oh ja, misschien wil ik ook een podcast.”

Maar ik raak dan ook wel weer verleid om dan: Oh ja, misschien wil ik ook een podcast bedenken. Want dan hoor ik weer zelf een podcast van een andere ondernemer waarin dan wordt gezegd van: o, dat is heel slim om te doen. Want het blijft ook jaren bestaan zo’n podcast. En dan denk ik o ja, dat zou ook wel een idee zijn. En dan is het heel verleidelijk om dat dan weer uit te werken en dat als experimentje te zien zeg maar.

Of met Linkedin gaan adverteren of nou ja, Er zijn natuurlijk zoveel knoppen waar je aan kan draaien of wat je kan proberen als ondernemer. Dus ja, af en toe gaat er dus ook wel eens zaken zijn wat zet je in en dan denk ik later.. Oh nee. Focus.

En eerst even dit goed opzetten voordat je daar ook weer iets gaat doen.

Dus ik heb die focus wel, maar af en toe gaat het weer even mis.

En helpt het dan in jouw mindset om het als experiment te zien in plaats van als misstap?

Jazeker, ja. Ik heb wel die mindset ook van je mag ook falen zeg maar. Falen is leren. Dus probeer het gewoon en wat is het ergste wat kan gebeuren? Ik red geen levens zeg ik altijd, dus er kan niet zo heel veel fout gaan. Je hebt alleen een leerervaring erbij.

 

“Falen is leren. Ik probeer het gewoon. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Ik red geen levens zeg ik altijd.” 

En natuurlijk is dat ook wel spannend hoor. Bijvoorbeeld met die masterclass als je dat gaat opstarten. Ja, misschien meldt wel helemaal niemand zich aan. Dat is dan toch wel heel vervelend en ook wel heel spannend. En dan kan je ook af en toe wel even denken van – Als die aanmeldingen nog niet binnenkomen van – Jeetje, we doen het toch wel goed? En we bieden toch iets heel waardevols aan? Weet je wel.

Maar dan helpt het mij dus heel erg die mindset van nee, maar het is een experiment, het is een leerervaring. En dan weten we dat ook dat er dus niemand geïnteresseerd is in deze masterclass.

Ja, ik vind het echt heel mooi dat je dat zegt van ja, ik durf niet iets nieuws te starten, want stel nou dat er niemand reageert. Stel nou dat niemand zich aanmeldt. Stel nou dat iemand er wat van zegt. Wat van vindt. In het publiek reageert, wat ik niet zo leuk vindt.

Al die angsten die gaan denk ik door iedere ondernemer zijn hoofd. Inclusief die van mijzelf. Ik vind dat wel echt een mooie dat je gewoon dan denkt: Oké. Nee, het is een experiment en ik ga leren of het werkt. En anders probeer ik iets anders. Want dat vind ik heel typerend voor jou als ondernemer.

Jij bent heel erg iemand die gewoon gaat doen. Ook al vindt je het heel spannend.

Ja, klopt. Ja. Ja.

Maar ik geloof  -dat is trouwens ook wel iets wat ik bij coachees ook leer van- als je wil groeien, dan moet je uit je comfortzone stappen. En daar hoort bij dat het ongemakkelijk gaat zijn. Dat geeft ongemak. Het geeft een gevoel van spanning en misschien voel je het wel in je buik van oh.. Dan moet ik dit gaan doen en ik heb het nog helemaal nooit gedaan en wat ben ik niet goed genoeg en blablabla. Dat hoort er heel erg bij dat gevoel.

Maar je zal ook wel zien dat als je het wel gaat doen.. De angst zakt dan ook ook weer weg. Dus je gaat het gevoel van, de angst komt op en het zakt weer weg.  En naarmate je dat meer hebt gedaan, wordt die angst ook steeds kleiner natuurlijk. Dus ja, dat is ook goed om je achterhoofd te houden. Van ja, dit hoort er nou eenmaal bij dit gevoel.

Jij bent eigenlijk een lichtend voorbeeld om het wel gewoon te gaan doen.

Marije, waar ben jij het afgelopen jaar mee gestopt? En waarom ben je daarmee gestopt?

Ja nou, ik ben gestopt met met ook freelance klussen op te pakken. Want ik had ook wel zoiets van ja, als ik echt die coachpraktijk wil en ik wil dat laten groeien, Dan moet ik daar ook gewoon echt wel tijd in investeren. Wat je aandacht geeft groeit. En ja, als ik dan ook half allemaal van die freelance klussen erbij doe.. Dan ga ik minder snel dat doel halen van die coachpraktijk.

“Wat je aandacht geeft groeit. Als ik half allemaal freelance klussen erbij doen, ga ik minder snel dat doel behalen van die coachpraktijk.” 

 

Ja, je nam de sprong.

 Ik heb de sprong gemaakt.

Je hebt de sprong genomen. Ja, je bent er vol voor gegaan. 

En wat was daarin een lastige overweging?

Kijk. Als freelancer heb je voor een lange tijd gewoon de zekerheid van een vast inkomen. En ja, dat geeft natuurlijk ook een beetje, dat geeft wel rust.

En ik kan me ook voorstellen dat het op een andere manier klanten werven is. Want voor een freelance klus ga je veel meer vanuit ervaring werken in het algemeen en vanuit je netwerk. Lange termijnklussen. Dus dat vraagt om een heel ander soort vertrouwen dan natuurlijk losse coachsessies.

Absoluut.

Ja.

Heb je daarin nog echt iets ontwikkeld of iets anders gedaan? Of iets wat je tegen viel daarin? Of mee viel?

Nou dat is inderdaad, dan is je eerste focus inderdaad van ik moet ik ga mezelf meer zichtbaar maken en als freelancer is dat nog helemaal niet zo belangrijk. Maar wel als je een coachpraktijk hebt, dus je zal wel moeten zorgen dat mensen jou kunnen vinden. En dat ze iets over jou kunnen lezen of kunnen.

Tijdens het strategietraject heb ik daar natuurlijk ook een heel plan voor gemaakt om dat te gaan doen.

Precies en super belangrijk ook, want jij zit natuurlijk in een megadruk veld. Er zijn heel veel coaches, daar hebben wij het natuurlijk ook weleens over gehad. Dus het is megabelangrijk om te laten zien wie jij bent, zodat mensen ook een gevoel krijgen bij wie jij bent. Je hebt wel 100 coaches waar je uit kan kiezen. Nog veel meer. Maar ik wil met Marije werken, want ik denk dat Marije mij het beste kan gaan helpen.

Ja klopt, dat is het.

Wat is op dit moment jouw grootste strategieuitdaging? 

Nou ik denk dat ik af en toe wil ik gewoon veel te snel gaan en al bijna bij, dat platform al hebben zeg maar. En ja, dat is af en toe wel lastig dat je gewoon als ondernemer moet je ook gewoon bepaalde fases doorlopen.

 

“Als ondernemer moet je gewoon ook bepaalde fases doorlopen. De ladder beklimmen en die stappen zetten. Dat is accepteren.” 

Je moet ook die ladder beklimmen en die stappen zetten. Die piketpaaltjes die je voor jezelf hebt bedacht. Die moet je wel aflopen. En dan moet je dus ook wel gewoon accepteren dat je in een bepaalde fase zit en nog niet helemaal daar bent.

Maar dat vind ik dus af en toe wel lastig en dan.. ja. Dan gaat het mij allemaal niet snel genoeg. En dan ben je misschien qua focus ook weer van: Oh, ik ga dat doen of ik ga dat doen. Waar we het net ook eigenlijk al over hadden. Ja, dan wil je te snel.

Ja, je wil te snel. Heel herkenbaar.

En superbelangrijk om juist ook gefaseerd te blijven werken en eigenlijk komt het dan neer op pure discipline denk ik. Naar die muur naast je bureau kijken. Kijken welke stappen had ik nu ook alweer? Ja, als ik dit nu stap voor stap ga doorlopen, dan kom ik uiteindelijk daar, maar ik moet nu even deze doen.

Klopt, ja. Wat dat betreft helpt die wel heel erg qua focus inderdaad.

Wat is jouw grootste faal in het ondernemerschap?

Ja, allergrootste faal. Nou, wat ik al aangaf, ik zie dus falen, ik zie dat dus meer als leermomentjes. En ik heb dus heel veel leermomentjes.

Een leuke is wel dat ik vorig jaar in november, december dacht ik Ik ga een coachprogramma lanceren en dat ga ik in januari doen. Want januari is dan wel natuurlijk een goed moment. Mensen hebben de jaarwisseling gehad en dan zijn ze natuurlijk ook een beetje gaan nadenken. Nou, ik wil iets anders. Ik wil daar eens mee aan de slag.

En dat is ook, bijvoorbeeld september is dan ook zo’n goed moment daarvoor. Dat mensen in de vakantie daarover na kunnen denken. Maargoed, ik had bedacht ik ga dat in januari lanceren.

Dus ik in november – december echt hard gewerkt. Een heel programma opgezet en ook bedacht hoe ik dat allemaal zou gaan lanceren.En toen was het 1 januari. Helemaal enthousiast van: Het is zover, ik mag het gaan doen.

“Dus ik had mijn post eigenlijk al geplaatst en toen heb ik hem gauw weer weggehaald. Het voelde toch niet goed.”

Maar toen was ik zelf ook op 1 januari ook gewoon een beetje brakkig. En ik dacht van ja, hebben niet veel meer mensen dit gevoel nu op 1 januari? Dus ik had mijn post al eigenlijk gepost en toen heb ik hem gauw weer weggehaald. Omdat, het voelde toch niet goed. Hier zit nu niemand nu op te wachten. Iedereen is gewoon even helemaal lekker die jaarwisseling aan het verwerken zeg maar.

Nee, en ik denk ook wel een belangrijke. Want timing is dus zo supercruciaal als het gaat om de dingen die je doet. Dus het kan gewoon zijn dat jij iets 1 januari nu vanuit enthousiasme lanceert, maar vervolgens dat je ziet dat de animo er is. maar dat betekent dus niet meteen dat het geflopt is. Of dat het nooit kan gaan werken.

En soms moet je dat gewoon proberen en leren dat het het moment niet is. En dan is het dus belangrijk om het als experiment te zien en te denken: oké, het heeft nu niet gewerkt. Waar ligt dat dan aan? Echt proberen om dat terug te halen. En vervolgens te kijken oké, zit er dan iets – in jouw geval – in mijn coachprogramma niet goed? Of was het inderdaad timing, of prijs. Je hebt natuurlijk heel veel factoren.

Ja. Hele mooie, ja.

Jij bent echt wel, ik durf te zeggen, een expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling Wat is nou jouw inhoudelijke tip die jij mee wil geven?

Ja. Ik zou zeggen van neem eens jouw eigen overtuigingen onder de loep. Of jouw eigen gedachten. Want wat ik wel veel merk bij professionals en ondernemers is dat er soms nog wel wat gedachten zijn.

Zoals ik ben niet goed genoeg. Of mijn website is nog niet goed en dat moet eerst echt even helemaal goed en dan ga ik wel verder. Nou ja, dat soort dingen. Of anderen hebben meer ervaring. Ja, kijk. En dan is het wel fijn om je bewust te zijn dat je dus die gedachten hebt.

Dus schrijf is een keer allemaal die gedachten uit. En kijk eens: heb ik ook andere gedachten? Die bijvoorbeeld zeggen van: je bent toch ambitieus en je kan het. En je hebt dit en dit en dat ook al gedaan. En dan heb je die gedachten ook.

En dan kun jij je er bewust van zijn van he: Ik heb wat kritische gedachten, maar er is dus ook een andere stem.

Ja, ga daar eens mee aan de slag.

Gewoon als eerste stap. Wordt je bewust van welke overtuigingen heb ik nou? Wat zit eigenlijk in de weg, zo nu en dan.

Ja precies. En word je daar bewust van en natuurlijk als je daar dan wat aan hebt gedaan Maak dan daarna een plan en ga het uitvoeren. Maak een plan. Weet waar je naartoe wil en weet ook welke stapjes je daarvoor moet zetten om daar te komen.

“Weet waar je naartoe wil en weet ook welke stapjes je daarvoor moet zetten om daar te komen.”

 Het is net strategie. Maak een plan en verzin de stappen.

Ja, dat komt daarna. Maar daarin moet je mindset ook wel goed zijn. Anders kom je ook gewoon niet verder. Dus het is ook wel heel interessant om daar eens naar te kijken.  En daar bewust van te worden.

Ja, dus word je bewust van de overtuigingen eigenlijk die je tegen houden.  

Waar kunnen mensen meer over jou vinden, Marije?

Mijn website. www.marijetimmerman.com. En Instagram. Op Linkedin.

Om even een kijkje te nemen en te kijken wie is Marije en wat doet ze nou precies.  

Ja, dat zijn denk ik de kanalen.

Marije, superbedankt voor jouw tijd. 

Graag gedaan. Ik vond het hartstikke leuk. Dus jij ook bedankt voor deze uitnodiging.

Hi, Merel hier!

Al meer dan 10 jaar aan het pionieren als strateeg, marketeer en innovator. Van jongs af aan volg ik het liefst mijn eigen koers. En dat is precies waar ik jou bij wil helpen als pop-up strateeg. Mijn missie? De wereld een beetje dapperder maken.

=

Meer inspiratie?

Wil je alles uit jouw bedrijf halen dat erin zit? Check hier mijn programma ‘Magnetic’.

Misschien vind je dit ook interessant..