REFOCUS

Het strategieprogramma waardoor je lekkerder groeit.

Wat is REFOCUS?

REFOCUS is het strategieprogramma voor start-ups, scale-ups en het innovatief MKB. Ik help je een strategie vorm te geven die zorgt dat je wint in een competitieve B2B-markt.

✔ Zet je concurrentie buiten spel
✔ Creëer een gefocust team dat de juiste keuzes maakt
Richt je bedrijf structureel in op groei

"Met Merel werken aan strategie is ook je dode hoeken in zicht hebben, door haar expertise en know how."

Temon Kooistra (Trainsform)

Dear founder, you’re not alone.

Soms denk je dat je er bijna bent. Soms voelt het als een oneindige marathon. Van de high van een goed resultaat naar de hele dag brandjes blussen. Ondertussen breek jij je hoofd over hoe jij jouw onderscheidend vermogen over de bühne brengt. Want jij weet wel dat wat jij doet echt beter en anders is, maar anderen begrijpen dit nog niet altijd. En hoewel je met pareltjes van mensen werkt, slaapt niemand er minder om. En dat begin je te voelen. 

Alles wat je tot nu toe hebt gedaan heeft je gebracht waar je nu bent. En daar mag je echt trots op zijn. Maar nu is het tijd voor meer. Je bent op zoek naar hefbomen voor groei. Je wil een bedrijf dat autonoom draait. En dat echt het verschil maakt.

I gotcha. 

Part 1: smile and wave, boys. 

Dag concurrentie. 

Die concurrenten achter je laten? Een goed en onderscheidend aanbod is de basis. Maar de boodschap bepaalt het succes. En eigenlijk is dit niet meer dan de juiste markt kiezen, echt ergens voor staan en dit doorvertalen in alles wat je doet. Easy peasy.  

Part 2: laserfocus aan 

Gefocust team. Juiste keuzes.

Founders die balen dat ze de operatie in worden getrokken versus medewerkers die zich beperkt voelen omdat ze constant worden teruggefloten. En dan ook nog eens de struggle om vanuit zo min mogelijk middelen zoveel mogelijk te willen doen. Herkenbaar?

Ik zeg één ding: stra-te-gie. 

Part 3: ready for anything

Structureel inrichten op groei. 

Je kunt natuurlijk campagne na campagne er doorheen jassen. Investering erin, leads eruit. Ik bouw liever aan een echt vruchtbare bodem. Van een kloppend aanbod tot een mentaliteit van leren en beter worden. En van killer salespitch tot slimme growth hacks in de klantreis.

Zo werkt het

Voor REFOCUS werken wij volgens het 1-10-100 principe. Dit houdt in dat wij ontwikkelen, snel testen, aanpassen en weer verder uitwerken. Door in deze drie rondes te werken verspil je geen tijd en geld aan iets dat niet gaat werken. 

1

Het fundament in één dag

Bij 90% van de ondernemers die ik spreek is het probleem niet het aanbod of de mensen. Het is het fundament. Die trekken we strak en vertalen we naar een onderscheidende strategie. 

10

De pilaren in 10 weken

Van strategie naar commercie. Tijd om dit door te vertalen in de marketingstrategie. Van doelgroep tot kanalen en van boodschap tot een geoptimaliseerd aanbod. We doen onderweg supersnelle testjes, zodat je weet dat er geen tijd of geld verloren gaat. 

100

Realiseren in 100 dagen

Plannen is leuk, maar realiseren is beter. Al die strategische keuzes vertalen we door naar de praktijk. Dit noem ik altijd het grootste experiment: want the proof of the pudding is tenslotte in the eating. En ik help je om bij te stellen waar nodig. 

"Merel is iemand die je graag in je buurt wil hebben, als je zaken voor elkaar wil krijgen."

Michel Westerduin (#Fintag)

Even concreet

 Als pop-up strateeg is mijn werkwijze misschien wat anders dan je gewend bent. Alles is zo opgezet dat ik er ben als het nodig is, maar vooral weer ga als je verder kunt. Zo blijf je ook zonder mij resultaten behalen. Want ik wil dat jij succesvol bent.

Element 1

Het kernteam

Als founder(s) of met een vast kernteam uit het bedrijf ga je aan de slag. Ik ben de wingwoman, uitdager en sparringspartner, maar het team is in de lead. Zo blijf je ook na mij op koers, als ik weer weg ‘pop’.  

Element 2

Pop-up actie 

Het programma is een combinatie van remote, live en video. Van korte en vrijblijvende incheck-momenten tot goede deep-dives. Het traject is zorgvuldig samengesteld en getest voor een optimaal resultaat.

Element 3

Pressure cooker

Langer is vaak niet beter. Iedere fase heeft op zijn eigen manier een pressure cooker-element. Dit is niet alleen een motivator. Het helpt patronen te doorbreken en besluiten te nemen. En het tempo blijft er lekker in.

Here’s the deal

In 6 maanden je strategie ontworpen, getest en operationeel

"Met Merel werken is persoonlijk, authentiek en inspirerend. Je hebt het al in je, maar zij laat het je doen."

Bas Corstjens (Generatie bèta)

Garantie. Want iedereen belooft wel wat.

 

 

Ik beloof dat jij je concurrentie buiten spel zet.
Mocht je na een jaar merken dat je toch niet voldoende voorkeur genereert bij klanten om je doelstellingen te behalen, sluit ik persoonlijk aan bij het eerstvolgende salesgesprek om te achterhalen waar dit aan ligt. 

Ik beloof een gefocust team, de juiste keuzes.
Aan het begin, midden en einde van het traject voer ik een teamfocuscheck uit. Aan het einde moet ieder teamlid minimaal een 8 scoren. Als dit niet het geval is onderzoek ik waar dit aan ligt en verzorg ik een extra training op het knelpunt.   

Ik beloof een bedrijf dat structureel ingericht is op groei.
Je hebt 10 commerciële checkpoints. Als het niet lukt om voor het einde van het traject de checkpoints af te vinken, blijf ik het team een half jaar kosteloos ondersteunen met een maandelijkse open strategiestudio.   

* Toch even een kleine disclaimer. Deze garantie geldt alleen voor de start-up en scale-up versie van REFOCUS. Het founder+-programma heb ik namelijk toegevoegd om het mogelijk te maken om met een beperkt budget toch toegang te krijgen tot mijn kennis. En ik heb er bijvoorbeeld weinig invloed op als je halverwege stopt. Plus die teamfocuscheck is ook onzinnig in een klein team. Dus laten we afspreken dat als je op het einde niet tevreden bent, jij gewoon je geld terug krijgt. Fair deal, toch?

Zit ik ergens aan vast bij een kennismaking?

Nope. Nee. Nein. In de kennismaking kijken wij of wij matchen en of we beide het gevoel hebben dat ik kan helpen. Ik beantwoord natuurlijk ook al je vragen. Aan jou om dat besluit vervolgens te maken. Geen match? Dan verwijs ik je met liefde door naar iemand die je beter zou kunnen helpen.

Founder? Founder? Ik ben helemaal geen founder!

Toch leuk dat je bij mij terecht bent gekomen. Je bent vast zo ver gekomen omdat je denkt dat het ook voor jouw bedrijf/instelling/afdeling interessant kan zijn. Maak je aan mij bekend door even een mailtje te sturen op merel@merels.eu met jouw vraag/twijfel/behoefte en ik denk met je mee.

Is REFOCUS ook voor startende bedrijven?

REFOCUS is het meest geschikt voor bestaande bedrijven. Wij gaan in hoog tempo door de onderwerpen. Als startende ondernemer is de kans groot dat dit niet bij te houden is. Mocht je twijfelen, neem gerust even contact op.

Wat doe je inhoudelijk in welke sessie?

Plan even een kennismaking in via de bruine knop rechtsonder. Het is echt veel makkelijker en sneller als ik je er doorheen praat. Dan kan ik je helpen begrijpen hoe het precies in elkaar zit en wat ik wel/niet behandel.

Hoe werkt dit qua planning?

We bepalen bij een ja gezamenlijk het startmoment. Dan plannen we ook direct de workshops in en wij bepalen het weekmoment voor de open strategiestudio (remote). Eventueel plannen we dan de foundersessies, of je plant ze zelf in via mijn online agenda op een moment dat het jou uitkomt.

Hoe bepaal je de teamsamenstelling?

Het team hangt af van de beschikbare disciplines, maar ook motivatie en tijd. Samen gaan we vanuit onze ervaring het beste team samenstellen. In ieder geval (één van) de founder(s) zit in het team en degene die zich bezig houdt met de marketing.

Wanneer zie ik resultaat?

Meer focus ontstaat vrijwel direct. Het onderscheidende vermogen groeit onderweg. Iedere stap draagt daar een beetje aan bij, al maak je de grootste stappen in de eerste vijf weken. Je zal ook merken dat er heel snel enorm veel energie los komt.

En dan het commerciële resultaat. Die wilde je eigenlijk weten, toch? 😉

Met REFOCUS zet je in op structurele groei. Gaandeweg vinken wij de groei checkpoints af. Zolang je doorgaat met in de markt zetten, draagt elk checkpoint bij. In theorie werkt dit exponentieel. In de praktijk doen sommige checkpoints meer voor het ene bedrijf dan voor het andere.

Het kan zijn dat je jouw ‘groeimijn’ pas vindt na 24 weken. Vaak zie ik vanaf halverwege verandering komen, mits je natuurlijk actief blijft vermarkten.

Maakt het uit wat voor business ik heb?

Mijn expertise ligt met name bij zakelijke dienstverlening. Hier is het programma ook op gebouwd. Betekent niet dat het niet voor andere markten kan werken. Ik heb ook ervaring in de zorg, tech en entertainmentsector. Als je twijfelt, voel je vrij om het bij mij te checken.

Wat gebeurt er als de live-momenten niet door kunnen gaan door COVID-maatregelen?

Eén van mijn krachten is dat ik bijzonder vindingrijk ben. Mochten wij geen oplossing kunnen bedenken, dan wordt het een digitaal feestje. Uiteraard zorg ik dat je ook dan goed wordt verzorgd en van alle materialen wordt voorzien. Ik vind het belangrijk om eventuele maatregelen in acht te houden, omdat ik niemand in verlegenheid wil brengen. Dus veiligheid staat voorop.

Wanneer past REFOCUS niet?

Goede vraag!

Als je het eigenlijk wel prima vindt zoals het gaat. Dan lekker doorgaan hoe je gaat. Verandering doet altijd een beetje pijn en dan is de kans groot dat je afhaakt.

Als je echt alleen wil leren hoe je voor de korte termijn klanten binnen haalt met bijvoorbeeld Google, social media of sales. Dan raad ik je aan hier een specialist in te vinden.

Als je niet bereidt bent er tijd in te steken en wil dat iets voor je wordt opgelost. Dit is het werken aan je bedrijf en hoort ook echt thuis bij de founder(s) als je wilt dat het gaat werken.

 

Ik wil het founder+/start-up programma, maar met net een extra sessie?

Kan natuurlijk. Zie het als een menukaart waar je een diner naar smaak kunt samenstellen. Plan even een kennismaking in (bruine knop rechtsonder) en ik denk met je mee.

Ik ken jou niet. Hoe weet ik dat jij mij kunt helpen?

Ha! Ik jou ook niet. Maar ik snap de twijfel. Dit is precies waar de kennismaking voor is. Als je daarna geen goed gevoel hebt, vooral niet doen. Dan ga ik je namelijk ook niet kunnen helpen. Vertrouwen is cruciaal voor een goede samenwerking.

Kan ik in termijnen betalen?

Geen probleem. Neem contact met mij op en wij maken samen een passende betalingsafspraak.

Heb ik jouw vraag niet beantwoord?

Stuur mij gerust een bericht. Via Linkedin of mail mij op merel@merels.eu.

Wohoo! Je hebt het einde gehaald!

Ben jij ook het type alles opzoeken, lezen, checken, nog eens lezen, in de winkelmandje stoppen en dan de pagina weg klikken? Me too! Maar probeer vandaag eens wat anders en plan een online kennismaking in. Jij bent de reden dat al mijn harde schrijfwerk niet voor niks is (waarvoor dank!). Dus ik hoop je snel te ontmoeten!