7 verrassende ondernemersvaardigheden voor een goede strategie

Ondernemersvaardigheden

Ondernemersvaardigheden: ja, ja het helpt als je goed kunt netwerken, passie hebt en risico’s durft te nemen. Maar ondernemen gaat wat mij betreft over meer dan gepassioneerd zijn of risico’s nemen. De skills hieronder (ja, je kunt ze leren!) helpen je echt verder. En als je ze niet hebt? Geen paniek, maar zorg wel dat je ze inkoopt- of huurt. Je hoeft tenslotte niet alles zelf te doen.

1. Goede vragen stellen

Goede vragen stellen lijkt makkelijk, maar het is echt een kunst. Om als ondernemer een echte behoefte te achterhalen bij potentiële klanten, investeerders, samenwerkingspartners of medewerkers wil je geen wenselijke, maar echte antwoorden krijgen. Dit begint bij het stellen van goede vragen. Luisteren in plaats van praten en observeren in plaats van invullen. Kennis brengt succes. En dat begint hier.

2. Systeemdenken

Bij systeemdenken ga je uit van het geheel in plaats van de afzonderlijke elementen. Hierbij richt jij je niet op de bestrijding van de symptomen, maar focus jij je op de oorzaak. Je kijkt niet alleen naar wat je ziet, maar juist ook wat je niet ziet. Je gaat uit van patronen, relaties en de bestemming. Dit helpt je als ondernemer om doortastend te handelen en je alleen bezig te houden met dat wat ertoe doet. Symptoombestrijding is prima voor even, maar zodra je de bron vindt kun je door.

3. Een verhaal vertellen

Jouw verhaal over de bühne brengen. Ondernemen gaat in de eerste plaats om werven. Of dit nu over klanten, samenwerkingspartners, adverteerders of medewerkers gaat. Dus wie ben je, wat doe je precies en waarom moet ik iets met jou? Niet alleen moet je dit snel kunnen beantwoorden, maar ook nog op een manier die blijft hangen.. Want het verhaal vertellen begint bij jou, maar als je wil dat die aanslaat kun je beter inspelen op de ander.

4. Conceptontwikkeling

Mensen hebben een kapstok nodig. Die kapstok helpt namelijk om zaken te onthouden. Als ik je vraag om woorden te onthouden dan is “tafelkleed, brood, beleg, boter, melk” wellicht even lastig als “auto, zonnestelsel, orkest, klok, wimper”. Maar stel dat ik de eerste woordenreeks koppel aan ‘tafel dekken’, is die ineens makkelijker te herproduceren. Dat is de kracht van een concept.

Ons brein vindt het fijn als het klopt. Zodra je in staat bent om een concept te integreren en consequent door te voeren wordt je beter onthouden en je creëer je meer eenheid en betrouwbaarheid.

5. Experimenteren

Is experimenteren niet alleen voor wetenschappers en online AB-testen? Zeker niet. Je kunt (en wil!) alles testen, want elke strategie is gebouwd op aannames. Met een experiment neem je de proef op de som.

Tel voor de grap maar eens de aannames in deze zin: Doelgroep X heeft deze behoefte. Ik ga inzetten op kanaal X, want ik verwacht dat dit het beste werkt. De aankomende maanden pas ik mijn aanbod aan met X functionaliteit, zodat ik meer klanten werf.

Zodra je dit systematisch gaat toetsen, kom je erachter dat bepaalde aannames kloppen en anderen niet. Daarmee kun je jouw strategie bijstellen en zorgen dat jij eerder, sneller en beter jouw doelen behaalt.

6. Structureren

Natuurlijk is het fijn als je alles in mapjes hebt staan zodat je het snel terug kunt vinden, maar dat is niet wat ik hier bedoel. Structureren gaat over opsplitsen, categoriseren en bij de essentie blijven. Dit zorgt ervoor dat je van dromen naar doen gaat. Zodra je in staat bent om die grote ambitie gestructureerd op te splitsen, te verdelen, toe te wijzen en te categoriseren maak je de slag van strategie naar haalbaar plan. Want daarna een paar deadlines en doelen neerzetten is zo gedaan.

7. Growth mindset

Denk jij nu.. leuk, maar daar ben ik toch niet goed in? Dan heb jij de fixed mindset. Ofwel: jouw talenten staan vast en zijn niet aan te leren. Als je faalt, dan kun jij het dus niet. Dan hoop ik van harte dat jij je gaat verdiepen in de growth mindset. Als beheerser van de growth mindset geloof jij dat alles aan te leren is, dat je capaciteiten kunt ontwikkelen en dat falen slechts een manier is om verder te komen.

Dus beste ondernemer, verhef het verkrijgen van deze vaardigheden tot een kunst en die strategie staat als een huis. Maar mocht je nou denken, ik ben hier nog lang niet? Onthoud dan vooral de laatste en maak leren jouw doel. Voor je het weet nail je die strategie.

Hi, Merel hier!

Al meer dan 10 jaar aan het pionieren als strateeg, marketeer en innovator. Van jongs af aan volg ik het liefst mijn eigen koers. En dat is precies waar ik jou bij wil helpen als pop-up strateeg. Mijn missie? De wereld een beetje dapperder maken.

=

Meer inspiratie?

Wil je alles uit jouw bedrijf halen dat erin zit? Check hier mijn programma ‘Magnetic’.

Misschien vind je dit ook interessant..