Maak een keuzebijbel: de 3 doelen die je wilt stellen voor de juiste focus

Strategische keuzes bedrijf

Als ondernemer ben jij de enige die zich bezig houdt met.. nou alles, dus. Je wandelt heen en weer tussen sales, de administratie, social posts, opdrachten uitvoeren, koffiegesprekken. Het is een one-(wo)man-show en dat is niet altijd makkelijk. Het is zo verleidelijk om alleen maar in jouw bedrijf te werken, want dat is tenslotte waar het geld wordt binnengebracht. Maar op de lange termijn helpt dit jou niet. Je wilt eigenlijk wel strategische keuzes maken voor jouw bedrijf, tenminste, als je de tijd en ruimte zou hebben dan. Right?

Wrong. Juist die kleine, alledaagse keuzes bepalen waar jij uit komt. Het besluit of je een klant wel of niet aan gaat nemen. De opdracht die je vandaag uitvoert. Het besluit of je wel of niet gaat investeren. De keuze of je dat nieuwe idee dat je hebt uit gaat werken of toch tijd gaat besteden aan betaalde opdrachten. Strategie is niet iets dat je één keer in het jaar doet. Dat doe je iedere dag.

Strategie is niet iets dat je één keer in het jaar doet. Strategie doe je iedere dag.

Met een keuzebijbel maak je strategische keuzes voor jouw bedrijf

Zodra je concrete doelen gaat formuleren kun je afwegen wat je verder helpt en wat niet. Ook op dagelijkse basis. Begin met jouw grootste doel. Dat waar je voor door het vuur wilt gaan. Iets dat bijna te mooi is om waar te zijn. Vervolgens pel je dit af naar meetbare variabelen die je nu kunnen helpen. En dan? Dan is er nog maar een vraag die jij jezelf moet stellen.

Helpt dit mij om mijn doel zo snel mogelijk te bereiken?

 • Klant X belt of je binnen 24 uur iets kunt betekenen. Draagt dit bij aan mijn doel? Nee. Want deze klant focust zich op Europa en jij wilt in Nederland blijven.
 • Moet je één dag in de week die posts blijven schrijven? Nee. Want jouw online netwerk is klein en een gratis inloopuur helpt jou sneller aan naamsbekendheid.
 • Ga je investeren om die nieuwe website live te zetten? Ja. Want het helpt je om jouw conversie te verhogen. Dit heb je nodig omdat jij je niet focust op het bereiken van meer klanten, maar het effectiever binnenhalen.

Formuleer drie soorten doelen

Die keuzebijbel bestaat uit drie soorten doelen. Je start groot en langzaam pel je dit grote doel af naar behapbare en meetbare stappen. Een ondernemer die mijn traject heeft gevolgd (klik hier!) gaf aan dat dit haar zoveel focus heeft gegeven dat ze bijna in een rechte lijn haar ambitie aan het verwezenlijken is. Het werkt echt.

Doel 1: Het grote ondernemingsdoel

Het grote ondernemingsdoel: waar wil je over 10 jaar staan met jouw onderneming? Je kunt dit omschrijven door een missie op te schrijven of jouw eigen BHAG op te stellen: een Big Hairy Audacious Goal:

 • Big staat voor groots, het mag een groot doel zijn
 • Hairy betekent dat het best wel even mag schuren, het mag een beetje ballen hebben
 • Met audacious wordt bedoeld gewaagd
 • En met goal wordt bedoeld dat je er echt een concreet doel van maakt

De check: gaat jouw grote ondernemingsdoel werken?

Als je er een klein beetje zenuwachtig van wordt zit je goed. Als je het zo spannend vindt dat je dicht slaat is die te groot. En als je denkt mwah, dat ga ik makkelijk halen. Jep, dan is die te klein.

Dit kan een omzetdoel zijn, een marktaandeel, maar denk juist ook eens aan een beeldende omschrijving. Zoals: werken & leven vanuit Ibiza. Of 1 miljoen downloads van jouw podcast. Het belangrijkste is dat dit iets is waar jij iedere dag echt hard voor wilt werken. Iets waar je wild enthousiast van wordt.

Doel 2: Het tractiedoel

Hiermee zeg je welke variabele het meest belangrijk is voor jouw onderneming. Dit kan zijn: aantal tevreden klanten of aantal verhuurde bedden. Door het tractiedoel te bepalen geef jij jezelf richting.

Bijvoorbeeld:

 • Een hotel telt het % verhuurde kamers
 • De fysiotherapeut werkt aan het aantal genezen patiënten
 • Een leiderschapscoach volgt bijvoorbeeld het aantal sessies
 • Voor een virtual assistant telt het aantal gemaakte afspraken in opdracht

Let op dat je geen zogenaamde ‘vanity metric’ formuleert

Een vanity metric is een waarde die jouw ego streelt, maar je niet daadwerkelijk vooruit helpt. Bijvoorbeeld het aantal volgers op Instagram, Facebook of Linkedin. Check daarom altijd: is dat goed voor je ego of helpt het je daadwerkelijk aan meer klanten? 250 loyale volgers kunnen namelijk net zoveel klanten opleveren als 10.000 niet toegewijde.

Een vanity metric is een waarde die jouw ego streelt, maar je niet daadwerkelijk vooruit helpt.

Doel 3: Jouw belangrijkste waarde

Wat is het enige getal waar jij de aankomende periode op gaat focussen om jouw doelen te behalen? Denk aan de allereerste stap.. Het kan bijvoorbeeld zijn dat salesgesprekken de eerste stap is naar meer tevreden klanten. In dat geval moet jouw enige doel voor nu zijn om het aantal salesgesprekken omhoog te brengen. Stel je hebt dat podcastdoel gesteld, dan is jouw eerste doel wellicht consequent podcasts produceren. Verkoop je veel online? Pas dan weer op voor de vanity metrics (aantal volgers, aantal likes) en kijk bijvoorbeeld liever naar conversie. Hoe kun je die omhoog brengen?

Maar, er is één uitzondering

Dit vraagt om discipline en een beetje lef. Want het betekent soms dat je tegen jouw gevoel in moet gaan. Er is maar één uitzondering waarin dit niet telt:

Als het water je echt aan de lippen staat, kies je ALTIJD voor inkomsten. En daarmee bedoel ik dat jij je hypotheek niet meer kan betalen en geen eten meer kunt halen voor je kinderen als je niet kiest voor de kans die je wordt gepresenteerd (of waar je hard voor hebt gewerkt)

Want natuurlijk, dit bovenstaande pleidooi gaat je echt helpen om focus te creëren en jouw doelen te gaan behalen. Maar, als je verdrinkt voor je er bent heeft het natuurlijk weinig zin.

Dus begin en maak die strategische keuzes voor jouw bedrijf

Vaker is er wel ruimte. Ook al voelt het misschien niet zo. Als je rationeel weet dat het kan, volg dan gedisciplineerd jouw doel. Maak die strategische keuzes. Je zult zien dat als je dit even doet, je ineens dichterbij jouw ondernemersambitie bent dan jij denkt.

Hi, Merel hier!

Al meer dan 10 jaar aan het pionieren als strateeg, marketeer en innovator. Van jongs af aan volg ik het liefst mijn eigen koers. En dat is precies waar ik jou bij wil helpen als pop-up strateeg. Mijn missie? De wereld een beetje dapperder maken.

=

Meer inspiratie?

Wil je alles uit jouw bedrijf halen dat erin zit? Check hier mijn programma ‘Magnetic’.

Misschien vind je dit ook interessant..