9 niches en superniches voor 2021 (editie B2B)

Voorbeeld zakelijke niche

Twijfel jij nog of jij je op de juiste doelgroep richt? Wil jij voorbeelden van zakelijke niches? Of wil je meer gevoel krijgen bij het verschil tussen niches en superniches of micro-niches? Ik deel negen niches die on trend zijn.

Hieronder vind je negen vertalingen naar zakelijke doelgroepen. Ofwel: Business-to-Business. Hierbij gebruik ik een aantal trends voor 2021 van Trendwatching, die ik vertaal naar niches en micro-niches. Trends zijn hele fijne indicators van wat de toekomst ons gaat brengen en als jij meelift met zo’n trend, dan lift je onderneming hier ook op mee.

Richt jij je op consumenten? Laat je hier inspireren met de Business-to-Consumer editie.

1. Het (wannabe) groene hotel

Steden in de hele wereld proberen het na COVID19 terugkerende toerisme duurzamer te maken. Zo heeft het Mexicaanse biermerk Corona de ‘Paradise advisor’ ontwikkeld: een AirBnB-achtig platform voor Colombiaanse eco-hotels. Kies voor bedrijven in deze sector die de omslag nog moeten maken: de wannabe’s. Hier kun jij de meeste waarde toevoegen.

Mogelijke doelgroep: de eigenaar die zijn hotel wil vergroenen (niche) en de eigenaar van een boetiekhotels die zijn hotel wil vergroenen (microniche)

2. Het personeelsvriendelijke bedrijf

Steeds meer mensen zijn gericht op producten en diensten die jouw welzijn willen verbeteren. Zo introduceert Microsoft in Teams een functie die de werk-privé balans verbeterd. Een mooi voorbeeld is het aantal (vaak mannelijke!) IT-ers die kiezen voor een betere werk-prive balans, zag ik laatst in dit artikel.

Je ziet deze transitie ook bij steeds meer werkgevers. Waar dit nu vooral gebeurt bij de grote corporates of juist de innovatieve start-ups, is de verwachting dat dit steeds verder doorsijpelt in het bedrijfsleven. Bedrijven die strugglen met personeelstekorten gaan ook op zoek naar nieuwe arbeidsvoorwaarden. Denk aan de techneuten.

Mogelijke doelgroep: de innovatieve HR-manager (niche) en de innovatie HR-Manager in een tech-bedrijf (microniche)

3. Het plant-based restaurant

Dierlijke producten? We worden er steeds warser van. Dit geldt voor voeding, kleding, beautyproducten, decoratie-items en verpakkingen. Hoewel dit nu veelal early adopters zijn, zal dit aandeel blijven toenemen.

Je ziet nu steeds meer plant-based restaurants verschijnen. De verwachting is dat vrijwel alle restaurants toe gaan naar een meer plantgebaseerd menu. Hoewel dit iets meer in de kinderschoenen staat denk ik dat je over een paar jaar toegang krijgt tot meerdere plant-based opties in ieder menu.

Mogelijke doelgroep: de plant-based chef van hotels/restaurants (niche) en de chef van de only plant-based plaatsen (microniche)

4. Het uitzendbureau voor diversiteit

50+ nergens meer aan een baan. Mensen willen en kunnen langer productief zijn. Niet alleen gaat de pensioenleeftijd omhoog, ook onze levensverwachting. Mensen met een leven lang aan ervaring worden nu nog vaak gemist. Maar de verwachting is dat dit juist onderdeel wordt van de diversiteit in werknemersbestanden.

De meeste uitzendbureaus zijn hier nog niet op ingericht. Zij hebben deze doelgroep niet voldoende in hun bestand of hun processen en klantvragen zijn niet afgestemd op deze groep werknemers.

Mogelijke doelgroep: de allround recruiter (niche) en recruiter gespecialiseerd in 50+-plaatsingen (micro-niche)

5. Het nieuwetijdse beautymerk

Kyne Santos is een Filippijnse drag queen die via TikTok en Youtube vertelt over wiskunde. Zij leert haar 790.000 volgers hoe zij bijvoorbeeld misleidende statistieken in de media kunnen spotten. En dit doet zij allemaal in drag. De wereld van LHBTIQ mag gezien en gevierd worden. Hoog tijd om die ook te omarmen in jouw marketing.

Je ziet dat een groot deel van de beautywereld nog niet is afgestemd op deze doelgroepen. Kleding die niet bestaat in grote maten voor mannen, maar ook marketing die zich nog volledig richt op traditionele doelgroepen.

Mogelijke doelgroep: de productmanager van beautymerken (niche) en de productmanager van een dagcrèmeproducent (microniche)

6. De bewuste webshop

Mindsumers zijn consumenten die bewust shoppen. De Amerikaanse Fifth Third Bank heeft zelfs een social media campagne gehost om mensen te helpen om minder impulsaankopen te doen. Natuurlijk bestaat de trend van minimalisme al langer, maar nu de beweging uitgesprokener wordt, wordt dit ook steeds meer geïntegreerd.

Momenteel zijn veel winkels gericht op consumeren. Niet gek of onverwacht, want dit is hun verdienmodel. Maar wat als je deze groep nieuwe verdienmodellen en middelen kunt bieden om deze doelgroep aan te spreken? Wel afnemen, maar ook consuminderen.

Mogelijke doelgroep: de marketingmanager van woon-webshops (niche) en de marketingmanager van woon-webshops gericht op millennials (micro niche)

7. De app-ontwikkelaar

De gaming-markt blijft exploderen. Zowel in de tijd die hieraan wordt besteed, als het geld. Tegenwoordig wordt dit ook steeds vaker gemixt met de realiteit. Het is niet meer online of offline. Kijk naar Pokémon GO, waar je juist gestimuleerd wordt om erop uit te gaan. Kortom: gaming is en blijft booming!

Mogelijke doelgroep: de eigenaar van een softwarebedrijf dat ook apps ontwikkelt (niche) en de eigenaar van een bedrijf dat gespecialiseerd is in app-ontwikkeling (microniche)

8. De eco-foodmarkt

Van klimaatneutraal naar regeneratief. Hierbij gebruik je de afvalstoffen om opnieuw te produceren. Veel grote bedrijven zien regeneratief produceren als een belangrijke factor naar klimaatverandering. Denk aan bedrijven zoals Danone en Walmart. Bedrijven die dit snel omarmen krijgen een voorsprong bij consumenten die voorop lopen in de weg naar klimaatverandering.

Mogelijke doelgroep: de formulemanager van een foodmarkt (niche) en de formule- of productmanager van een online foodmarkt (micro-niche)

9. De bouwmarkt

Op een of andere manier wordt deze groep nog te vaak over het hoofd gezien. Maar realiseer je dit: 15% van de wereldbevolking heeft een vorm van een handicap. Als wij meer gaan luisteren naar de behoeften van deze groep activeer je een compleet nieuwe markt.

Zo heeft UK’s Royal National Institute of Blind People de eerste zwangerschapstest voor mensen met slecht zicht gemaakt. Ik vroeg mij meteen af: waarom nu pas? En hoe vervelend is het dat zoiets intiems tot nu toe dus altijd met behulp van een ander moest? Potentie genoeg dus!

Mogelijke doelgroep: eigenlijk zie ik deze doelgroep vooral terug in de faciliteiten (een invalidentoilet, een rolstoelroute, een braillemenu), maar niet in het productaanbod. Shame on you! De mogelijke doelgroepen zijn dan ook eindeloos, maar denk bijvoorbeeld aan: productontwikkelaars of marketingmanagers van klusproducten en kantoorartikelen.

Laat je inspireren, want ook zakelijk is er zoveel potentie!

Hi, Merel hier!

Al meer dan 10 jaar aan het pionieren als strateeg, marketeer en innovator. Van jongs af aan volg ik het liefst mijn eigen koers. En dat is precies waar ik jou bij wil helpen als pop-up strateeg. Mijn missie? De wereld een beetje dapperder maken.

=

Meer inspiratie?

Wil je alles uit jouw bedrijf halen dat erin zit? Check hier mijn programma ‘Magnetic’.

Misschien vind je dit ook interessant..