De voor- en nadelen van high-end ondernemen

Highend ondernemen met een premium prijsstrategie

Luister naar een gemiddelde podcast en er wordt vooral aangeraden om in te zetten op een hoge prijs voor jouw diensten. Want dat is de weg naar vrijheid, minder uren werken en meer verdienen. Maar werkt dit wel zo? En is high-end ondernemen wel voor iedereen geschikt?

Wat is high-end ondernemen?

Bij high-end ondernemen werk je met een premium prijsstrategie. Het wordt ook wel exclusief ondernemen, image pricing of prestige pricing genoemd. Ondernemers berekenen een relatief hoge prijs voor hun diensten, waarbij zij streven naar maximale winst. Doordat de prijs hoger ligt dan die van jouw concurrenten, creëer je de perceptie dat jij ook meer kwaliteit levert.

Er zijn meer manieren om de concurrentie te verslaan dan het vragen van de laagste prijs.

Hoe werkt een premium prijsstrategie?

Bij een premium prijsstrategie speel jij in op de aanname van klanten dat een hogere prijs een hogere kwaliteit vertegenwoordigt. Dit wordt veel ingezet bij bekende luxeproducten, zoals Rolex en Audi, maar denk ook aan de Albert Heijn of exclusieve escortdiensten. De allure van luxe integreer je met jouw dienst. Klanten verwachten dat het product of de dienst meer kwaliteit brengt. Vaak hangt er ook een exclusiviteit en bepaalde status mee samen.

Gek eigenlijk he? Bij zowel een Rolex als een HEMA-horloge kun je de prijs zien. En toch zijn er groepen mensen bereidt meer te betalen. Dit principe benut je bij een premium prijsstrategie.

De voor- en nadelen van high-end ondernemen

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Door een hogere prijs creëer je vaak hogere marges
 • Je verhoogt de waarde van jouw merk
 • Je werkt met klanten die volledig de waarde inzien van wat jij belooft

Het klinkt prachtig, hé? Maar ook dit is een strategie waar nadelen en risico’s bij horen:

 • Als jouw dienst niet wordt gezien als kwalitatief hoogwaardig resulteert dit in ontevreden klanten
 • Je limiteert je tot een beperkte groep potentiële klanten: dit vraagt dat je erg goed bent in jouw marketing en sales. Je hebt minder ruimte om mis te schieten en hoe gerichter je wilt benaderen, hoe meer tijd en geld dit vaak kost
 • Kwetsbare reputatie: deze groep betaalt de hoofdprijs. Zij zullen het niet snel over hun kant laten gaan als iets niet voldoet. En dan is het maar een klein wereldje, waarbij jouw reputatie snel rond gaat. Positief èn negatief
 • Alleen effectief als dit of al aansluit op jouw commerciële strategie of als je bereidt bent tijd en geld te investeren om jouw onderneming te herpositioneren

High end ondernemen als marketingstrategie

Als ondernemer kun je kiezen voor een premium prijsstrategie en dit doorvoeren in jouw bedrijf. Dit betekent dat je jouw ondernemings- en commerciële strategie hier volledig op aanpast.

De keus voor een premium prijs hangt af van een aantal factoren:

 • De doelgroep: welke doelgroep bedien je nu? Kun je een doelgroep identificeren die passen bij een premium prijs?
 • Het huidige prijsbeleid: tegen welke prijzen bied je nu jouw diensten aan? Hoe werkt dit voor je en zijn er mogelijkheden om gegrond jouw prijzen te verhogen?
 • De perceptie: hoe wordt er op dit moment tegen jouw onderneming aan gekeken? Zien mensen jouw diensten als kwalitatief hoogwaardig?
 • Marketing- en salesbudget: een exclusievere doelgroep benaderen is vaak ook een meer kostbare aangelegenheid. Nu ben ik ervan overtuigd dat het niet gaat om het bedrag dat je uitgeeft, maar om de verhouding kosten-opbrengsten. Maar dit betekent wel dat je meer reserve moet hebben om deze investering te kunnen doen.

Een premium prijs werkt in drie scenario’s

Scenario 1: Een portfolio van luxediensten

Jij begeeft je in een hoger segment. Je biedt echt een luxeproduct aan gericht op een exclusief segment. Inzetten op een lage prijs zal je in dit geval zelfs uit de markt prijzen.

Scenario 2: Er is nog geen aanbod, maar wel extreme vraag

Het is zeer zeldzaam, maar wat jij doet is er nog niet! Als jouw doelgroep nu geen oplossing heeft, maar dit wel heel graag wil kun je zeker een premium prijs vragen. Let wel: de concurrentie is snel. Zorg ook dat het past bij jouw doelen en bedrijfsstrategie. Als jij bijvoorbeeld eerst naamsbekendheid op wilt bouwen door een groot publiek te bereiken, is dit niet de juiste prijsstrategie voor jou.

Scenario 3: Je hebt echt een onderscheidend merk opgebouwd

Je hebt in een drukke of minder drukke markt gebouwd aan een onderscheidend merk. Bijvoorbeeld via personal branding. Je hebt je zo weten neer te zetten dat je al onderscheidend bent.

En als high-end ondernemen niet bij jou past?

Als geen van deze drie scenario’s aan de orde is, kies dan voor een andere prijsstrategie. Dit hoeft zeker niet te betekenen dat je minder winst kunt maken, jouw diensten in de uitverkoop moet gooien of je 60 uur per week moet werken. Zo lever ik absoluut kwaliteit, maar ben ik gewoon beter in sneakers en een lekkere trui, hecht ik veel te weinig waarde aan luxe en allure en wil ik juist meer ondernemers helpen. Daarom kies ik er niet voor om toe te werken naar trajecten van €25.000+.

High-end ondernemen kan een prima strategie zijn, maar vergeet niet dat er ook nog veel andere mogelijkheden zijn. Iedere strategie heeft zijn eigen voor- en nadelen en mogelijkheden. High-end ondernemen met een premium prijsstrategie kan heel goed werken, maar is slechts één optie.

Hi, Merel hier!

Al meer dan 10 jaar aan het pionieren als strateeg, marketeer en innovator. Van jongs af aan volg ik het liefst mijn eigen koers. En dat is precies waar ik jou bij wil helpen als pop-up strateeg. Mijn missie? De wereld een beetje dapperder maken.

=

Meer inspiratie?

Wil je alles uit jouw bedrijf halen dat erin zit? Check hier mijn programma ‘Magnetic’.

Misschien vind je dit ook interessant..