9 niches en superniches voor 2021 (editie B2C)

Voorbeelden niche marketing

Twijfel jij nog of jij je op de juiste doelgroep richt? Wil jij voorbeelden van niche marketing? Of wil je meer gevoel krijgen bij het verschil tussen niches en superniches of micro-niches? Ik deel negen niches die on trend zijn.

Trends zijn hele fijne indicators van wat de toekomst ons gaat brengen en als jij meelift met zo’n trend, dan lift je onderneming hier ook op mee.

Hieronder vind je negen vertalingen naar consumentendoelgroepen. Ofwel: Business-to-consumer. Hierbij gebruik ik een aantal trends voor 2021 van Trendwatching, die ik vertaal naar niches en micro-niches.

Richt jij je op zakelijke klanten? Schrijf je hier in en ontvang een notificatie wanneer de Business-to-Business editie online staat!

1. De duurzame toerist

Steden in de hele wereld proberen het na COVID19 terugkerende toerisme duurzamer te maken. Zo heeft het Mexicaanse biermerk Corona de ‘Paradise advisor’ ontwikkeld: een AirBnB-achtig platform voor Colombiaanse eco-hotels. Het duurzame toerisme neemt in versnelde vorm toe en hier kun jij op meeliften.

Mogelijke doelgroep: de duurzame toerist (niche) en de duurzame, single toerist (microniche)

2. De balanswerkers

Steeds meer mensen zijn gericht op producten en diensten die jouw welzijn willen verbeteren. Zo introduceert Microsoft in Teams een functie die de werk-privé balans verbeterd. Een mooi voorbeeld is het aantal (vaak mannelijke!) IT-ers die kiezen voor een betere werk-prive balans, zag ik laatst in dit artikel.

Mogelijke doelgroep: de werknemer met een jong gezin (niche) en de mannelijke werknemer met een jong gezin (microniche)

3. De plant-based consument

Plant-based is het nieuwe vega. Dierlijke producten? We worden er steeds warser van. Dit geldt voor voeding, kleding, beautyproducten, decoratie-items en verpakkingen. Dit is momenteel al een grote groep die bereid is om snel nieuwe producten te adopteren (early majority), maar met nog een grote groep te gaan van mensen die de massa afwachten gaat dit alleen nog maar groeien.

Mogelijke doelgroep: de gezonde balans plant-vlees eter (niche) en de startende plant-based eter (microniche)

4. De ervaren werker

50+ nergens meer aan een baan, zie jij deze berichten ook steeds vaker voorbij komen? Mensen willen en kunnen langer productief zijn. Niet alleen gaat de pensioenleeftijd omhoog, ook onze levensverwachting. Mensen met een leven lang aan ervaring worden nu nog vaak gemist in het aannameproces. Maar de verwachting is dat juist deze groep een speerpunt wordt in de diversiteit binnen werknemersgroepen.

Mogelijke doelgroep: de 50+ werknemer (niche) en de 50+ werknemer die omgeschoold moet/wil worden (micro-niche)

5. De LHBTIQ+-er

Kyne Santos is een Filippijnse drag queen die via TikTok en Youtube vertelt over wiskunde. Zij leert haar 790.000 volgers hoe zij bijvoorbeeld misleidende statistieken in de media kunnen spotten. En dit doet zij allemaal in drag (love it!). De wereld van LHBTIQ+ mag gezien èn gevierd worden. Hoog tijd om die ook te omarmen in jouw marketing.

Mogelijke doelgroep: de LHBTIQ+-er (niche) en de LHBTIQ+ op social media (micro-niche)

6. De mindsumer

Mindsumers zijn consumenten die bewust shoppen. De Amerikaanse Fifth Third Bank heeft zelfs een social media campagne gehost om mensen te helpen om minder impulsaankopen te doen. Een bank die mensen weerhoudt van kopen? Dat is een nieuwe beweging. Natuurlijk bestaat de trend van minimalisme al langer, maar nu de beweging uitgesprokener wordt, wordt dit door steeds meer mensen geadopteerd.

Mogelijke doelgroep: de bewuste shopper (niche) en de bewuste millennialshopper (micro niche)

7. De gamer

De gaming-markt blijft exploderen. Zowel in de tijd die hieraan wordt besteed, als het geld. Tegenwoordig wordt dit ook steeds vaker gemixt met de realiteit. Het is niet meer online of offline. Kijk naar Pokémon GO, waar je juist gestimuleerd wordt om erop uit te gaan. Kortom: gaming is en blijft booming!

Mogelijke doelgroep: de gamer (niche) en de ouders van jonge gamers (microniche)

8. De eco-consument

Van klimaatneutraal naar regeneratief. Hierbij gebruik je de afvalstoffen om opnieuw te produceren. Veel grote bedrijven zien regeneratief produceren als een belangrijke factor naar klimaatverandering. Denk aan bedrijven zoals Danone en Walmart. Bedrijven die dit snel omarmen krijgen een voorsprong bij consumenten die voorop lopen in de weg naar klimaatverandering.

Mogelijke doelgroep: de eco-consument (niche) en de eco-consument met ondergemiddeld inkomen (micro-niche)

9. Persoon met een beperking of handicap

Op een of andere manier wordt deze groep nog te vaak over het hoofd gezien. Maar realiseer je dit: 15% van de wereldbevolking heeft een vorm van een handicap. Als wij meer gaan luisteren naar de behoeften van deze groep activeer je een compleet nieuwe markt.

Zo heeft UK’s Royal National Institute of Blind People de eerste zwangerschapstest voor mensen met slecht zicht gemaakt. Ik vroeg mij meteen af: waarom nu pas? En hoe vervelend is het dat zoiets intiems tot nu toe dus altijd met behulp van een ander moest? Potentie genoeg dus!

Mogelijke doelgroep: personen met een beperking of handicap (niche) en personen met slecht of beperkt zicht (micro-niche)

Laat je inspireren! Kies voor een opkomende en on trend doelgroep zodat je wordt gestuwd door de trend en je een strategisch voordeel pakt op jouw concurrenten.

Hi, Merel hier!

Al meer dan 10 jaar aan het pionieren als strateeg, marketeer en innovator. Van jongs af aan volg ik het liefst mijn eigen koers. En dat is precies waar ik jou bij wil helpen als pop-up strateeg. Mijn missie? De wereld een beetje dapperder maken.

=

Meer inspiratie?

Wil je alles uit jouw bedrijf halen dat erin zit? Check hier mijn programma ‘Magnetic’.

Misschien vind je dit ook interessant..