Positioneren als expert: een strategie voor drukke markten

Positioneren expert en expertstatus verkrijgen

Ja hoor. Online kun je ze zo pinpointen, al die experts. Een beetje jaloers lees je de mooiste artikelen en posts. Zij durven. Maar ook jij wil uiteindelijk de go-to company worden op een bepaald vakgebied. En om dat te bereiken wil jij je positioneren als expert. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen, juist ook degenen die nog niet met je hebben gewerkt, jou gaan zien als expert?

Waarom zou jij je moeten positioneren als expert?

Juist als jouw expertise de kern is van jouw business is het cruciaal om je als expert te positioneren. Jouw expertise is namelijk de enige reden waarom klanten met jou willen werken. Als dit te karig is en jouw reputatie achter blijft op jouw aanbod, dan blijf je strugglen om klanten te vinden waar je blij van wordt. Waarna je vervolgens gedwongen wordt om jouw dienst tegen steeds lagere prijzen aan te bieden of dingen te gaan doen waar jij je eigenlijk niet mee bezig wilt houden. Laat staan dat je kunt gaan groeien.

Drie belangrijke voordelen op een rij van werken vanuit een expertstatus:

1. Jij maakt de beslissingen, niet jouw klanten

Is het niet verleidelijk om jouw diensten net een beetje aan te passen omdat je daarmee een klant binnen kunt halen? Jep. We’ve al been there. Maar nee, dit is niet hoe je het wil. Jij zet de lijnen uit, jouw klanten bepalen of en hoeveel zij afnemen. Want wie is anders eigenlijk de expert?

Dump de loondienstmentaliteit.

2. Niet meer concurreren om D-klanten

Concurreren met andere ondernemers voor klanten die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten? Dat is verleden tijd. Zodra jij je hebt gepositioneerd als expert accepteer je alleen klanten waar je mee wilt werken. Hoe dat kan? Je gaat alleen nog mensen helpen die het probleem echt ervaren, niet mensen die er niet zo heel veel last van hebben. En dat leidt weer tot..

3. Een goede prijs, aandacht en kwaliteit

Je creëert bewust een waardevol aanbod dat past bij jouw expertise. Hiermee kun je elke klant de aandacht en kwaliteit geven die zij verdienen. En omdat je alleen werkt met mensen die naarstig op zoek zijn naar een oplossing, vinden zij dit ook de moeite waard.

Eerst dit: Je hoeft niet door iedereen als expert te worden gezien

Het is makkelijker om een grote vis te worden in een kleine vijver, dan een walvis in de oceaan.

Het kost onmogelijk veel tijd en geld om door iedereen als expert te worden gezien. Het is wellicht goed voor je ego, maar de kans dat dit je effectief helpt om jouw doel te bereiken is minimaal. Dus start met de vraag: door wie wil jij worden gezien als expert? En waarom?

Erken vervolgens of je een generalist of een specialist bent

Ondernemers saboteren zichzelf omdat zij kennis hebben van een hoop onderwerpen. Zij zijn bang zijn dat als zij kiezen voor een expertise ze snel verveeld raken of niet meer terug kunnen. Zeker als je uit grotere bedrijven komt ben je gewend dat je van alle markten thuis bent. En helaas, ook veel MKB-ers houden zoveel mogelijk opties open. Ik daag je toch uit om te kiezen, want de reden waarom de meeste ondernemers niet als expert worden gezien is omdat niemand precies weet waar zij van zijn.

Het goede nieuws is: je kunt expert worden als je specialist bent, maar ook als je generalist bent. De vraag is alleen of je horizontaal of verticaal de markt gaat doorklieven.

Zo ontdek je wat bij jou past

Laat mij dat even uitleggen. Als je verticaal de markt gaat benaderen word je specialist. Je kiest een inhoudelijk kennisgebied waarin jij je gaat neerzetten als expert. Je richt je bijvoorbeeld als psychologenpraktijk op EMDR-therapie of als online marketeer op Instagram.

Als generalist ga je de markt horizontaal benaderen. Dan kies je een vaardigheid die kenmerkend is voor jou, die je op meerdere gebieden toe kunt passen. Belangrijk is om te zorgen dat jouw vaardigheid wordt toegepast op één type uitdaging. Bijvoorbeeld een coach die focust op structuur aanbrengen of een fysiotherapeut die helpt bij mobiliteit. Hier kunnen meerdere methoden onder zitten, maar het wordt allemaal toegepast op eenzelfde soort probleem.

Positioneren als expert: sta voor jouw visie

Expertise is niet absoluut, het is relatief. Er zijn altijd mensen en bedrijven meer en minder expert dan jij. De differentiërende factor ontstaat door de manier waarop jij naar zaken kijkt. Eerlijk is eerlijk, de meeste markten zijn verzadigd. De kans dat jij jouw expertise inzet op een gebied dat nog niemand heeft geclaimd is echt heel erg klein. Maar dat hoeft ook niet. Want de visie die jij hebt over een onderwerp, die maakt dat mensen bereid zijn naar jou toe te komen.

In een verzadigde markt is anders beter dan beter.

Jouw denkproces versnelt zodra je los laat dat het perfect moet

Als autoriteit in een bepaald vakgebied hoef je niet perfect te zijn. Sterker nog, ik denk dat het schadelijk is als je wel doet alsof. Een autoriteit zijn gaat over de bereidheid om te helpen, leren en groeien. En de boodschap dat je koste wat kost, ook als je het niet weet, een weg vindt om zo goed mogelijk te helpen.

Start met het claimen van jouw expertstatus

De grootste stap is het starten met claimen van deze positie. Maar het meeste denkwerk zit hem in het bedenken welke positie je wilt, gaat en kunt claimen.Je wordt geen expert in jouw hoofd. Dus bel. Mail. Zorg voor bewijs. Leg een netwerk aan. Bouw een portfolio. Ga gastbloggen. Kies vooral wat bij jou past en doe het werk. Maar niet zonder eerst een duidelijke strategie te bepalen.

Hi, Merel hier!

Al meer dan 10 jaar aan het pionieren als strateeg, marketeer en innovator. Van jongs af aan volg ik het liefst mijn eigen koers. En dat is precies waar ik jou bij wil helpen als pop-up strateeg. Mijn missie? De wereld een beetje dapperder maken.

=

Meer inspiratie?

Wil je alles uit jouw bedrijf halen dat erin zit? Check hier mijn programma ‘Magnetic’.

Misschien vind je dit ook interessant..