Geen klanten waar je blij van wordt: misschien wel hierom

Een doelgroep kiezen is belangrijk

Jij staat als ondernemer voor jouw expertise. Is het dan echt belangrijk om een doelgroep te kiezen? Natuurlijk deel jij op jouw website en social media wat je doet. De mooiste social posts verschijnen en je produceert echt goede, inhoudelijke blogs in jouw vakgebied. En toch word je nog niet gek gebeld door potentiële klanten. Wat gaat hier mis?

Jij zendt, maar zonder echt aan je ontvanger te denken

We worden overspoeld met informatie. Mensen iedere dag zo’n 100.000 woorden te verwerken. Om dit aan te kunnen filteren onze hersenen de informatie eruit die voor ons relevant is. En het grootste deel hiervan – het scannen – gebeurt op de automatische piloot. Zodra jij direct kunt laten zien dat je relevant bent, dan wordt de animo ineens een stuk groter.

Maar de meeste ondernemers starten vanuit een expertise, een passie voor een bepaald onderwerp. En wat er dan vaak gebeurt? Er wordt gezonden alsof het een lieve lust is. Maar in de praktijk gaat dit vooral over de ondernemer zelf. Wie jij bent. Wat je doet. Wat je weet. Maar hoe weet ik als potentiële klant nu dat dit voor mij relevant is? Mijn hersenen hebben het al weggefilterd zonder dat ik hier overna heb gedacht. En dat is waarom het belangrijk is om een doelgroep te kiezen.

Waarom moet je een doelgroep kiezen?

Zonder doelgroep heb je kans dat je het ook prima redt. Je hebt misschien een goed netwerk die opdrachten aandragen, je bent een baas in sales en weet iedereen te overtuigen of je bent heel goed in online marketing en hebt die funnels onder de knie. Klanten heb je wel, maar misschien herken je dit ook:

1. Je trekt geen klanten aan die daadwerkelijk willen investeren

Onbewust richt je jouw marketing op mensen zoals jijzelf. Je hebt namelijk een bepaalde expertise en je kunt simpelweg niet anders dan zenden vanuit jouw interesses. Tenslotte heb je niet bedacht wie er aan de andere kant van de deur staat. Dus je bouwt een bedrijf rondom wat jij graag had gehoord, gelezen of gezien. Kortom: jij wordt jouw eigen doelgroep.

Dit kan per ongeluk goed gaan, maar hé, van per ongeluk kan je ook maar per ongeluk leven. De kans is namelijk veel groter dat jij mensen aantrekt zoals jij. Mede-experts. Mensen die het pad al hebben bewandeld of die ook expert zijn. En daar zit het probleem: dat zijn meestal geen optimaal betalende klanten. Want klanten die net zover zijn als jij, die huren jou enkel in als zij zelf geen tijd hebben. En de kans dat je dan de optimale waarde krijgt voor jouw diensten, is veel kleiner.

2. Je werkt niet per sé met klanten waar je blij van wordt

Onbewust spreek je altijd een bepaald type mensen aan. Mensen die reageren op jouw schrijfstijl, het onderwerp of jou als persoon. Dus als je geen doelgroep kiest, kiest de doelgroep jou. En dan zou het zomaar kunnen zijn dat dit helemaal niet de mensen zijn met wie je wilt werken. Als het je niet zoveel uit maakt en je het leuk vindt om met iedereen te werken, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Maar als je stiekem wel voorkeur hebt of het je bij de één simpelweg makkelijker af gaat dan bij de ander…(hebben wij dat niet allemaal?) dan vliegt jouw werkplezier zo het raam uit.

3. Jouw marketing- en salesinspanningen zijn niet zo effectief

Weleens geprobeerd iedereen te roepen, door “iedereen” te roepen? Precies. De kans is verrekte klein dat er iemand luistert. Wat wel helpt is iets roepen waarmee mensen zich identificeren. Natuurlijk helpt het als je “Suzanne!” kunt roepen, maar die ken je nog niet bij naam. Dus wat wel kan is: “Hallo, klas 6A!” of “Alle sollicitanten verzamelen!!”. Ineens heb je dan wel de hele groep bij elkaar. Hallo, potentiële klanten!

Hoe gerichter jij jouw marketingboodschap maakt, hoe groter de kans is dat iemand ook daadwerkelijk luistert en daarna mogelijk ook zaken met je wil doen.

Een dienst voor iedereen, is een dienst voor niemand

Nu richt jij jouw marketing en sales misschien op iedereen, maar slechts een paar procent toont interesse. Stel dat je dit om kunt draaien en jij alleen nog maar tijd en geld hoeft te besteden aan de groep waarvan de kans op interesse het grootst is. Je kunt supergericht aan de slag. Dus hoe gerichter jij kiest, hoe hoger jouw conversie. Meer successen en dag verspilling!

Door het kiezen van een doelgroep onderneem je slimmer en effectiever

Heb je nog geen doelgroep gekozen? Dan is er geen nood aan de man, maar is de kans aanwezig dat je jouw klanten jou laat overkomen in plaats van andersom. En dat helpt weer niet om een bedrijf in de markt te zetten waar je echt blij van wordt. Dus een doelgroep kiezen helpt je om slimmer en effectiever te ondernemen en is wat mij betreft een absolute must.

Hi, Merel hier!

Al meer dan 10 jaar aan het pionieren als strateeg, marketeer en innovator. Van jongs af aan volg ik het liefst mijn eigen koers. En dat is precies waar ik jou bij wil helpen als pop-up strateeg. Mijn missie? De wereld een beetje dapperder maken.

=

Meer inspiratie?

Wil je alles uit jouw bedrijf halen dat erin zit? Check hier mijn programma ‘Magnetic’.

Misschien vind je dit ook interessant..