Succesvol ondernemen: de kunst van groot denken en klein doen

Succesvol ondernemen dromen doen

Dromen en doen lijkt een onmogelijke combinatie. Of je bent een dromer of een doener. Of je denkt lange termijn of korte termijn. Ik geloof dat de sleutel naar succesvol ondernemen juist ligt bij dromers die doen. Want zonder het grote plan, de visie, de droom, blijf je prutsen in de kantlijn. Maar als je niet in staat bent dit om te zetten in actie, dan komt er niets van die mooie, grote plannen terecht. Maar dromen en doen is een vaardigheid die iedereen zich eigen kan maken.

Dromen zonder restricties

Ben jij in staat om te denken zonder restricties? Want restricties voelen wij allemaal. Kun je loslaten wat anderen vinden? Wat de norm is? En ben je in staat om na te denken over de toekomst zonder dat je gelijk moet weten hoe je hier kunt komen? Of hoe je hier vandaag geld mee gaat verdienen?

Als nee: weet dat je niet alleen bent. Maar ik daag je wel uit om eens vrij te denken. Wat is dan die grote ondernemersambitie? Waar wil je echt naartoe met jouw bedrijf? Wat is voor jou succesvol ondernemen?

Tip voor succesvol ondernemen: gebruik de Aladdin-methode

Lukt het jou niet om los te komen van jouw gedachten? Denk eens na over het volgende: stel dat je drie wensen uit zou mogen laten komen voor jouw bedrijf (maar dan zonder de grote, blauwe geest uit de fles), welke wensen zouden dit dan zijn? Dit geeft je al een eerste beeld van die grote ambitie.

Maak de omslag naar doen om succesvol te ondernemen

Het kan ook zijn dat je juist wel precies weet wat je wilt, maar dat je hierin kunt blijven hangen. Blijven denken, verbeteren en slijpen. Het is zo groots en overweldigend, nooit goed genoeg of eigenlijk een beetje beangstigend. Dan is het makkelijker om te blijven dromen. Maar helaas, daarmee houd je geen onderneming draaiende.

Er is niet zoiets als een slechte ambitie

Bedenk hierbij twee dingen: allereerst is er niet zoiets als een slechte ondernemersambitie. Ik geloof dat als je echt gaat staan voor wat je wilt, de wereld aan je voeten ligt. Maar het helpt wel om het concreet te maken: een goede strategie bevat een superscherp einddoel en een duidelijke volgende stap. Dat mooie grote doel, hoe ziet dat er concreet voor jou uit? Zodra je dit doel meetbaar gaat maken, zul je zien dat het makkelijker is om na te denken wat je moet doen en in welke volgorde.

Zodra je jouw ambitie meetbaar gaat maken, is de stap om te gaan realiseren makkelijker.

Pel jouw doel af tot de allerkleinste versie

Vervolgens pel je dit af tot de allerkleinste versie. Iets dat je in 2 à 3 maanden kunt hebben staan. Want wat je wilt is zo snel mogelijk de buitenwereld in om te leren. Leer wat werkt, wie het aanspreekt en waarom. Op basis daarvan ga je aanscherpen, net zolang tot je goud in handen hebt. Iets dat jou helpt om dichter bij jouw doel te komen èn dat levensvatbaar is in de markt. Dit wordt ook wel een Minimum Viable Product genoemd (MVP): wat is de kleinst mogelijke versie van jouw product of dienst?

Stel je wilt bijvoorbeeld de grootste marketingagency van Nederland worden en dat wil je doen door ZZP-ers in het hele land te koppelen. Prima. Dan kun je in jouw MVP eerst een lokale versie neerzetten. Begin met jouw stad of wijk. Of lever bijvoorbeeld eerst een dienst zelf en huur in zodra je het niet meer aan kunt. Of begin met niet alle aspecten van marketing, maar bijvoorbeeld alleen expertise op het gebied van Instagram.

Je ziet: er zijn vele mogelijkheden om een dienst af te pellen en weer op te bouwen. Kies de strategie die jou het snelst naar je doel brengt en goed voor jou werkt en voor je het weet ben je dichterbij dan je denkt. Hallo succesvol ondernemen!

Just do it

En dan? Ga het in de markt zetten. Begin met verkopen. Als je wacht tot je er helemaal klaar voor bent heb je kans dat je heel veel tijd verspilt met het aanpassen van jouw website, huisstijl, systemen etc. Maar ondertussen had je er al geld aan kunnen verdienen of je had nu al geleerd dat het niet werkt. En leren dat het niet werkt is net zo waardevol, want dan verspil je geen tijd of geld aan een idee dat je niet bij je doel brengt.

Zo begon ik mijn traject met het uitdenken van de grote lijnen en alleen een salespagina. Pas toen ik het verkocht had, heb ik het ook geproduceerd in de kleinst mogelijke vorm. Natuurlijk moet je wel kwaliteit kunnen leveren, dus verkoop niet meer dan je kunt leveren. Maar je zult zien dat je na de eerste stap ineens vleugels krijgt.

Hi, Merel hier!

Al meer dan 10 jaar aan het pionieren als strateeg, marketeer en innovator. Van jongs af aan volg ik het liefst mijn eigen koers. En dat is precies waar ik jou bij wil helpen als pop-up strateeg. Mijn missie? De wereld een beetje dapperder maken.

=

Meer inspiratie?

Wil je alles uit jouw bedrijf halen dat erin zit? Check hier mijn programma ‘Magnetic’.

Misschien vind je dit ook interessant..